Wersja obowiązująca z dnia

Zapytanie ofertowe: Świadczenie usług przygotowywania, dostarczania i wydawania posiłków w miejscu wskazanym przez zamawiającego GOPS w Lelkowie w 2020 r.

Zapytanie ofertowe :

Świadczenie usług przygotowywania, dostarczania i wydawania posiłków w miejscu wskazanym przez zamawiającego GOPS w Lelkowie w 2020 r.

 

I.    Zamawiający

1.   Nazwa i adres ZAMAWIAJĄCEGO

Nabywca: Gmina Lelkowo

                    Lelkowo 21

                    14-521 Lelkowo

                    NIP 582-15-60-961

 

Odbiorca: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lelkowie

                    Lelkowo 17

                   14-521 Lelkowo

 

Regon: 170298453, NIP 582 13 12 938

Telefon/fax: (055) 244-81-84

e-mail:gopslelkowo@wp.pl

www.bip.lelkowo.warmia.mazury.pl

 

2.   Nazwa przedmiotu zamówienia

 

Przedmiot zamówienia:  Świadczenie usług przygotowywania, dostarczania i wydawania posiłków w miejscu wskazanym przez zleceniodawcę, dzieciom i młodzieży uczącej się w

a)  Szkole Podstawowej w Lelkowie oraz dzieciom uczęszczającym do Punktu Przedszkolnego przy Szkole Podstawowej  w Lelkowie. 
b)  Szkole Podstawowej w Zagajach oraz dzieciom uczęszczającym do Punktu Przedszkolnego  przy  Szkole Podstawowej w Zagajach.                                                                                                                                                                         

3.     Opis przedmiotu zamówienia

Przewidywana liczba posiłków  około 1.1937 sztuk/przez okres zamówienia. Ilość posiłków dziennie – około 69  ( 37 posiłki Szkoła Podstawowa w Zagajach, 32 posiłków Szkoła Podstawowa w Lelkowie) w tym:

usługa polegająca na codziennym przygotowaniu, dostarczaniu i podawaniu posiłków składających się z obiadów jednodaniowych (trzy razy w tygodniu pożywna zupa z wkładką mięsną, dwa razy w tygodniu drugie danie). Każdego dnia do posiłku ma być podany sok w kartoniku. Danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach nie powtarzających się  w przeciągu dwóch tygodni (do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu). W menu muszą występować co najmniej cztery rodzaje zup nie powtarzających się w przeciągu dwóch tygodni, natomiast pieczywo (bułka lub chleb) mają być podawane przemiennie w danym tygodniu (1 bułka pszenna-80g/ chleb -100g). Do drugiego dania mają być podawane przemiennie w danym tygodniu surówka i jarzyny gotowane. Raz w tygodniu będzie podawana ryba. Gorące posiłki powinny uwzględniać  obecność pełnowartościowego białka oraz mają być  sporządzone ze świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Produkcja posiłków nie może być oparta na mrożonych wyrobach kulinarnych poddawanych obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej. Waga posiłków powinna przedstawiać się następująco:

      Zupa – minimum 400ml,

      Ziemniaki lub zamiennik ( ryż, kasza, makaron) – minimum 200g,

      Sztuka mięsa lub ryba – minimum 100g,

      Surówka lub jarzyny gotowane – minimum 100g,

      Sok – minimum 200ml,

      Drugie danie mogą też stanowić pierogi-nadzienie różne, kopytka –dodatki różne, naleśniki- nadzienie różne, gołąbki- sosy różne, placki ziemniaczane, krokiety bądź podobne dania – minimum 250g,

      Bułka pszenna- minimum 80g /chleb- minimum 100g.

Kaloryczność posiłku nie powinna być mniejsza niż 500 kcal.

Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania badań sprawdzających kaloryczność zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu zamawiający kosztami wykonania badań obciąży Wykonawcę.
Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni.
Posiłki powinny być przygotowane według aktualnych norm żywieniowych oraz zgodnie z zasadami zbiorowego żywienia.
Po zakończeniu wydawania posiłków Wykonawca sprząta wszystkie pozostałe odpady i nieczystości. Wykonawca jest zobowiązany dostarczać gorące posiłki w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno – higieniczne.
Zamawiający zastrzega, że ilość osób korzystających z posiłków jest ilością szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości dzieci i młodzieży uprawnionej do otrzymywania posiłków.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykupienia u Wykonawcy posiłków przez dzieci, które nie są objęte programem dożywiania za cenę określoną przez Wykonawcę w formularzu ofertowym.
Zamawiający wymaga urozmaicenia produktów i potraw tak, by gwarantowały one dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapobiegały monotonii żywienia.
Wykonawca zobowiązany jest do sporządzenia jadłospisu w cyklu dwutygodniowym z wyszczególnieniem gramatury posiłków.
Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2019, poz. 1252 ze. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w tym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach   (Dz.U. z 2016 roku, poz. 1154 ).
Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć i wydać posiłki w ściśle ustalonych godzinach oraz dniach nauki szkolnej w terminie uzgodnionym z Dyrektorem Szkoły Podstawowej w Lelkowie oraz Dyrektorem Szkoły w Zagajach.

Opis przedmiotu zamówienia (kod CPV) .

CPV 55523100 – 3  usługi w zakresie posiłków szkolnych,
CPV 55321000 – 6 usługi przygotowywania posiłków,
CPV 55524000 – 9 usługi dostarczania posiłków do szkół
CPV 55320000 – 9 usługa podawania posiłków

Termin wykonania zmówienia od 02.02.2020 r. do 31.12.2020 r. w dni nauki szkolnej.
Istotne postanowienia umowy stanowią załącznik nr 4.


4.   Wymagania stawiane wykonawcy w celu stwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu:

- o  zamówienie mogą się ubiegać wyłącznie spółdzielnie socjalnej, działające na podstawie ustawy z dnia 27 kwietnia 2006 r. o spółdzielniach socjalnych.     
- są uprawnione na podstawie właściwych przepisów na prowadzenie działalności gospodarczej związanej z wykonaniem przedmiotu zamówienia,
- posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie, potencjał ekonomiczny i techniczny, a także pracowników zdolnych do realizacji zamówienia;
- znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia;
- posiadają ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej  związanej z wykonaniem przedmiotu zamówienia,


5.   Dokumenty wymagane od wykonawców:

1.   W celu potwierdzenia spełniania wymaganych warunków wykonawcy obowiązani są złożyć następujące dokumenty:

1) Oświadczenie o możliwości realizacji przedmiotu zamówienia - załącznik nr 2 do oferty,
2) Wykaz posiadanych kadr- załącznik nr 3 do oferty,
3) Opłacona polisa, a w przypadku jej braku, inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej  związanej z przedmiotem zamówienia.
4) Oświadczenie o braku powiązań z zamawiającym – załącznik nr 6 do oferty
5) Kalkulacja kosztów usług dożywiania – załącznik nr 5
6) Akceptacja wzoru umowy – załącznik nr 4
7)  Oświadczenie o wypełnieniu obowiązku informacyjnego – Załącznik nr  7
8) wydruk z KRS.

2.   Oferta wykonawcy winna być złożona na Formularz ofertowym  - załącznik nr 1

3.   Forma i sposób wynagrodzenia – wynagrodzenie niezmienne w okresie realizacji zamówienia.

 

6.   Kryteria oceny ofert
 

Opis kryteriów wyboru oferty oraz ich znaczenie:

1.       Kryterium I:cena gorący posiłek – maksymalna liczba punktów 60

          Kryteria oceny ofert z określeniem ich wagi –  cena 60%
Waga kryterium wynosi 60%. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 60 pkt.

2. Kryterium II. Odległość - 40%
Odległość dowozu posiłków w km od miejsca przygotowywania posiłków do siedziby Szkoły Podstawowej w Lelkowie, Lelkowo 115

Waga kryterium wynosi 40%. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 40 pkt.
 

Kryteria oceny ofert: Opis kryteriów wyboru oferty oraz ich znaczenie:

  1. Kryterium I: cena gorącego posiłku – maksymalna liczba punktów: 60

Waga kryterium wynosi 60%. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 60 pkt.               

 

                 oferowana najniższa cena brutto

Punkty = ------------------------------------------------------------------x 100 x 60%

                       cena badanej oferty brutto


2. Kryterium II. Odległość - 40%

 Odległość dowozu posiłków w km od miejsca przygotowywania posiłków do siedziby Szkoły Podstawowej w Lelkowie, Lelkowo 115.  Zamawiającemu zależy, aby dostarczone posiłki były świeże i docierały do dzieci i podopiecznych jak najszybciej po ugotowaniu oraz na ograniczeniu ryzyka wychłodzenia czy też niedostarczenia posiłków z uwagi na warunki pogodowe i drogowe. Szkoły do których będą dowożone gorące posiłki znajdują się w różnych miejscach na terenie gminy Lelkowo. Zamawiający w kryterium odległość wskazał Szkołę Podstawową znajdującą się w Lelkowie w celu ujednolicenia wyliczenia długości trasy dowozu posiłków w km zaokrąglając do pełnych kilometrów stosując zasadę wielkość poniżej 500 m opuszcza się, a wielkość 500 m i więcej zaokrągla się wzwyż. - Oferta z najkrótszą trasą dowozu posiłków otrzyma maksymalną ilość punktów. Każda kolejna dłuższa trasa otrzyma ilość punktów wyliczoną wg proporcji matematycznej w stosunku do najkrótszej trasy dowozu.

Waga kryterium wynosi 40%. Maksymalna liczba punktów w tym kryterium wynosi 40 pkt.  

 

                  Najmniejsza odległość

Punkty = ----------------------------------- x 100 x 40 % ;                                                                

                 Odległość badanej oferty

 

Wszystkie punkty i proporcję obliczane będą z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Punkty oferty = Punkty I + Punkty II

 

7.   Termin złożenia ofert

 

Oferty należy składać w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lelkowie, 

14-521 Lelkowo w terminie do 31  stycznia  2020 r. do godz. 1000 

 

UWAGA – za termin złożenia oferty przyjmuje się datę i godzinę wpływu oferty do Zamawiającego, a nie datę i godzinę  jej wysłania przez Wykonawcę (np. przesyłką kurierską lub pocztową)

Otwarcie ofert jest jawne i odbędzie się w dniu 31 stycznia 2020r. w siedzibie GOPS Lelkowo o godzinie 1015. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający poda kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Oferty złożone po terminie podlegają zwrotowi. Przy składaniu ofert bezpośrednio w siedzibie Zamawiającego wydawane jest wykonawcy pokwitowanie. Podczas otwarcia ofert zostaną odczytane: nazwy (firmy) oraz adresy wykonawców, a także informacje dotyczące ceny .


8.   Termin wykonania zamówienia

Od 02.02.2020 r. do 31.12.2020 r. .  w dni nauki szkolnej, z wyłączeniem dni wolnych od nauki szkolnej.


9.   Sposób podpisania umowy

Umowa w sprawie realizacji zamówienia zawarta zostanie z uwzględnieniem postanowień wynikających z treści niniejszego zapytania ofertowego oraz danych zawartych w ofercie.
Zamawiający podpisze umowę z Wykonawcą, który przedłoży najkorzystniejszą ofertę z punktu widzenia kryteriów przyjętych w niniejszym zapytaniu.
Umowę może podpisać w imieniu Wykonawcy osoba/osoby upoważniona/ upoważnione do reprezentowania Wykonawcy wymieniona/wymienione:
-w aktualnym odpisie z właściwego rejestru,
-w aktualnym zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
lub pełnomocnik, który przedstawi stosowne pełnomocnictwo w formie pisemnej z poświadczonym notarialnie podpisem.
Umowa zostanie zawarta w formie pisemnej (wzór- załącznik nr 4).
O miejscu i terminie podpisania umowy Zamawiający powiadomi wybranego Wykonawcę.

10. Inne postanowienia

1)  Oferty składane są w jednym egzemplarzu, w nieprzejrzystych i zamkniętych kopertach.
2) Koperta powinna być zaadresowana na adres:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
Lelkowo 17

14 – 521 Lelkowo

oraz powinna być opisana:
„Oferta na świadczenie usług dożywiania  w 2020 r.”

 

Z zawartością ofert nie można  zapoznać się przed upływem terminu otwarcia ofert.

 

Załączniki